Waarom heeft sla een kalmerende werking?

#wortelweetje

Voor al jouw weetjes over groente en fruit

Deel dit weetje op social media

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Voordat we die vraag beantwoorden duiken we eerst even de diepte in. 

Je zou het misschien niet zeggen, maar sla is rijk aan vitale C en A en oligo-elementen. Oligo-elementen zijn mineralen die slechts in een zeer kleine hoeveelheid in het lichaam voorkomen. Daarom worden ze ook wel sporenelementen genoemd. Als je alle oligo-elementen uit je lichaam bijenkaar verzamelt past het op een theelepeltje. Ondanks de relatief kleine hoeveelheid zijn ze nog steeds belangrijk voor ons lichaam. Oligo-elementen activeren namelijk de enzymen. 

Sla bevat verder lactucarium. Dit kan je vergelijken met een soort melksap.  Dit melksap heeft een zwak pijnstillende, kalmerende en slaapverwekkende werking. Daarom kan je stellen dat sla slaapbevorderend werkt. De werking wordt wel vergeleken met die van het melksap van de papaver waaruit opium wordt gemaakt, daarom noemen ze sla in het Verenigd Koninkrijk vaak ‘lettuce-opium’.

Verder is sla een nitraatrijke groente. Nitraat is nauwelijks schadelijk voor mensen, maar wordt door het bewaren, bereiden of eten omgezet in nitriet. Die stof kan het zuurstofgehalte in het bloed verminderen en is dan dus wel schadelijk. Zorg dus dat je sla niet te lang bewaart. Immers, hoe verser, hoe beter de smaak. Gelukkig zijn de producten van Wortelbox altijd vers!

Bekijk meer Wortelweetjes

Groente- en fruitboxen

Duurzame, verse en gevarieerde seizoensproducten, direct van de teler bij jou thuisbezorgd